Etappi 5: Hyväksyntä > Harjoitusta hyväksyntään

Tarkkaile

Tunnistatko itselläsi samoja, aina uudelleen ja uudelleen mieleen palaavia arvostelevia tai muita hankalia ajatuksia itsestäsi tai läheisistäsi? Ovatko ne ikään kuin rikkinäinen äänilevy, jota mielesi pyörittää kerta toisensa jälkeen? Tunnistatko ajatuksia tai tunteita, jotka yrittävät estää sinua tekemästä omaa tai läheisesi hyvinvointia edistäviä tekoja?

Kokeile vielä tarkkailijan näkökulman ottamista hieman toisenlaisen Tarkkailija-harjoituksen avulla.

Ota mukava asento tuolissa ja laita silmät kiinni tai anna niiden olla hieman raollaan. Tarkkailijan näkökulmasta opettele panemaan merkille, mitä ajatuksia ja tunteita sinulla ilmenee. Voit lisätä taitoasi huomata, mitä mielessäsi liikkuu.

***

Tunteet ja ajatukset tulevat ja menevät. Niiden määrä on loputon. Tunteesi voivat vaihtua epävarmuudesta ärtymykseen, pettymykseen ja iloon. Voit tarkkailla tuota kaikkea koko ajan. Vaikka joku tunne valtaa sinut, se menee ohi.

Tunteet ovat vaihtuvia. Sinulla on ja saa olla kaikenlaisia tunteita. Sinulla voi olla huonommuuden tai riittämättömyyden tunteita, jotka liittyvät työhön, ihmissuhteisiin tai omaan itseesi. Sinulla voi olla syyllisyyden tunteita tai epävarmuuden tunteita. Voit panna merkille, että sinulla on noita tunteita. Voit antaa niiden tulla ja mennä.

Et ole sama kuin tunteesi. Sinulla on tunteita, ne ilmenevät ja tapahtuvat sinussa, mutta et ole sama kuin tunteesi.

***

Sinulla voi olla kaikenlaisia ajatuksia. Sinulla voi olla ajatuksia, jotka liittyvät omaan itseesi, millainen olet, ne voivat liittyä työhön, ihmissuhteisiin tai mihin tahansa. Ajatukset ovat ajatuksia, ne voivat olla sanoja ja kirjaimia. Ajatukset muuttuvat koko ajan. Joskus ne tulevat automaattisesti kuin tyhjästä. Joskus ajatuksesi ovat hyödyllisiä ja joskus huomaat, ettei se ollutkaan niin kuin ajattelit ja voit ajatella toisin. Joskus saatat ottaa ajatuksesi liian kirjaimellisesti ja myöhemmin huomata, ettei asia ollutkaan niin. Ajatukset ovat ajatuksia.

Tarkkailijan näkökulmasta voit havainnoida omia ajatuksiasi ja tunteitasi. Voit opetella tätä taitoa huomata, mitä mielessäsi liikkuu.

Ajattele nyt sanaa x ja pane merkille, mitä ajatuksia ja tunteita se herättää mielessäsi. Ainoastaan pane merkille, mitä tunteita ja ajatuksia sinussa ilmenee, aivan samalla tavalla kuin havainnoisit minkä värinen talo on tai miten huonekalut on aseteltu huoneeseen.

***

Opettele hetki ottamaan tarkkailijan näkökulmaa ja pane merkille, mitä mielessäsi liikkuu, kun ajattelet sanaa x. Voit ajatella, että olet ikään kuin paikka tai näyttämö, jossa ne ajatukset ja tunteet ilmenevät.

Harjoittele ja kokeile tämän näkökulman ottamista kotona muutaman kerran päivässä.

 

Tuumaile

Tunnistitko hankalia ajatuksia? Kirjoita ylös niin monta tällaista ajatusta kuin mieleesi tulee. Kun olet kirjoittanut joitakin, tarkastele niitä hetken aikaa.

”Minulla on ajatuksia ja tunteita, mutta en ole yhtä kuin ajatukseni ja tunteeni. Tässä minä olen tarkkailemassa niitä. Ajatukset ovat vain ajatuksia, eivät tosiasioita. Minun ei tarvitse uskoa niitä kaikkia.”