Etappi 1: Omannäköinen elämä > Vahvuuksia ja voimavaroja

Verhot ikkunassa

Omaishoitajuus voi joskus olla niin tiivistä, että omasta itsestä huolehtiminen jää taka-alalle ja uupumus vie vallan. Oman jaksamisen kannalta on tärkeä löytää ne iloa ja tyydytystä tuottavat asiat, jotka tekevät elämästä mielekkään – ja myös lisätä niitä omaan elämään. Se on parasta kuntoutusta ja lääkettä uupumusta vastaan. Kun arjen rutiinien lomassa esim. tapaa ystäviään tai käy vaikkapa kävelylenkillä, ylläpitää samalla monipuolisesti omaa toimintakykyään.

Onko sinulle käynyt joskus niin, että oman elämäntilanteen haasteet vievät kaiken huomion? Kuuntele seuraava harjoitus ja pohdi, onko sinulle käynyt näin?

Oletko yrittänyt ratkaista tilannettasi ajattelemalla sitä oikein kovasti? On vähän kuin ajatuksesi, tunteesi, muistosi ja kehosi tuntemukset olisi kirjoitettu verhoihin, jotka ovat elämäsi ikkunassa. Sinusta tuntuu siltä, että tutkimalla niitä riittävän perusteellisesti voisit saada ongelmasi katoamaan.

Niinpä istut ja tuijotat verhoja. Kenties olet jopa vetänyt ne ikkunan eteen, koko leveydelleen, jotta voit varmasti nähdä ne kokonaan ja ymmärtää niistä kaiken. Ja samaan aikaan, kun sinä painiskelet verhojen kanssa, elämä ikkunan takana menee menojaan. Elämä menee menojaan, mutta sinun huomiosi on verhoissa, ei itse elämässä.

***

Tarkoitus ei ole se, että oppisit analysoimaan verhojasi paremmin, enemmän tai syvällisemmin. Sen sijaan tarkoitus on, että voisit ryhtyä avaamaan verhojasi enemmän ja enemmän. Voit tuoda huomiosi elämääsi tässä ja nyt ja keskittyä ikkunasta näkyvään maailmaan.