Etappi 3: Tunteet > Yhteenveto

Yhteenveto

Tällä OMApolun etapilla olet päässyt harjoittelemaan omien tunteittesi tunnistamista ja hyväksyntää. Lisäksi olet päässyt kokeilemaan läsnäolon taitoa arjen askareissa.

Vain tuntemalla itsesi ja tunnistamalla, mitä ajatuksia ja tunteita sinulla on, kykenet tekemään valintoja, joilla on myönteinen vaikutus omaan ja läheistesi hyvinvointiin.

Tällä viikolla olet lukenut tai kuunnellut harjoituksia:

  • Hengityksen seuranta
  • Tietoinen kuunteleminen
  • Arkiaskareet
  • Tietoinen syöminen
  • Tietoinen kävely
  • Tietoinen istuminen

Läsnäolon taito on taito, jota voit kehittää. Mielen lihas tarvitsee myös harjoitusta. Mitä enemmän harjoittelet, sitä enemmän hyviä vaikutuksia saat. Valitse harjoituksista mieleisesi ja harjoittele mielellään vaikka joka päivä.

Hyvinvointiharjoitus

 1. Valitse joka päivä joku askare ja tee se keskittyneesti. Valitse askare, joka tuottaa sinulle mielihyvää tai askare, jonka koet tylsäksi. Se voi olla vaikkapa kumppanin tai ystävän halaaminen, tiskaaminen tai siivoaminen, musiikin kuuntelu, teen tai kahvin juominen, syöminen, kävelylenkki luonnossa tai istuskelu kuistilla saunan jälkeen.

 2. Jatka myös tekoja, jotka vievät sinua kohti itsellesi tärkeitä asioita ja jotka vaikuttavat hyvinvointiisi. Mitä pieniä askelia voisit nyt ottaa?

Kirjaa tuntemuksesi ja kokemuksesi ylös.

 

Jos haluat, voit myös harjoitella edelleen tunteiden tunnistamista arjessasi. Kysy itseltäsi seuraavia kysymyksiä:

TUNTEET: Mitä tunnen nyt?
AJATUKSET: Mitä ajatuksia minulla on (tähän tunteeseen liittyen)?
KEHONTUNTEMUKSET: Mitä tuntemuksia tunnen kehossani (jotka liittyvät tähän tunteeseen)?
TILANTEET: Missä tilanteissa tunnen näin?
TEOT: Mitä teen kun minulla on tuo tunne? Yritänkö muuttaa sitä tai työntää sen pois?
HYVÄKSYMINEN: Voinko olla torjumatta tuon tunteen ja vain antaa sen olla? Minulla voi ja saa olla kaikenlaisia tunteita, se on inhimillistä.