Etappi 2: Voimaa teoista > Ystävät ja hyvinvointi

Estejuoksu

Arjen tilanteissa mielessä pyörivät ajatukset voivat helposti tulla esteeksi sen tekemiselle, mitä pitää itselle tärkeänä. Haluaisit ehkä tavata ihmisiä tai kaipaisit muuta mukavaa tekemistä, mutta oma mieli sanoo, että ”Olen itsekeskeinen, kun ajattelen näin”. ”Minä en saa ajatella itseäni.” Pohdi seuraavia kysymyksiä:

    • Tunnistatko itselläsi tällaisia ajatuksia (En pysty, en jaksa…)?
    • ”Kuuntelenko liikaa ajatuksiani?”

 

Omaan virkistäytymiseen tai liikkeelle lähtemiseen voi liittyä monenlaisia esteitä. Usein tilanne voi oikeasti olla sellainen, ettei kotoa millään pääse irtautumaan, vaikka haluaisikin. Mutta meillä voi olla myös erilaisia oman mielen asettamia esteitä. Näitä voi olla mm. seuraavanlaisia:

  1. Ajattelu- tai tunne-esteitä, joista osa voi olla niin sanottuja tekosyitä. Ajatus- tai tunne-esteisiin voi liittyä sellaisia ajatuksia kuten ”ei ole aikaa”, ”selkä on kipeä” tai ”tämä on minun kohtaloni, ei tässä voi ajatella itseä”. Sinulla voi myös olla ajatus, että pitää vain purra hammasta ja jaksaa, koska tämä on sinun osasi omaishoitajana.

  2. Välttäminen. Vältät lähtemästä, koska vähättelet itseäsi tai tunnet itsesi epävarmaksi. Tai et ole mielestäsi ansainnut sitä tai et ole mielestäsi ”tarpeeksi hyvä”. Vältät lähtemästä ehkä siksi, että se aiheuttaa sinulle ahdistuksen ja syyllisyyden tunteita.

  3. Liian tiukat säännöt itselle. Esimerkiksi ajatus siitä, ettei omaishoitajavapaita saa käyttää itsestä ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen, saattaa estää ottamasta omaa aikaa. Tai sinulla voi olla ajatus, ettei ole sopivaa lähteä itse virkistäytymään, vaikka hoidettava olisikin hyvässä hoidossa sillä aikaa.

Mieti ja kirjaa ylös, millaisia ajattelu- tai tunne-esteitä sinulla on esimerkiksi omasta hyvinvoinnista huolehtimiselle. Mieti myös, liittyykö niihin välttämistä tai jäykkiä sääntöjä. Oletko liikaa kiinni vanhoissa tavoissasi? Pitäisikö sinun uskaltaa kokeilla uutta?

Tuumaile

Sovella nyt harjoitusta asioihin, jotka koet hankaliksi tehdä.

Kun mieleesi tulee ”en pysty, en jaksa” -ajatuksia, muista silloin tämä harjoitus. Voitko tehdä asioita ajatuksistasi huolimatta?

Seuraavalla sivulla pääset pohtimaan omia esteitäsi.