Etappi 6: Myötätunto > Tee hyvää itsellesi

Lataa akkujasi

Kaikkien, myös omaishoitajan, tulee välillä ladata omia akkujaan. Anna itsellesi lupa huomioida omat tarpeesi, sillä se parantaa elämänlaatuasi ja kykyäsi huolehtia hoidettavastasi. Anna itsellesi aikaa ja hyviä hetkiä arjessa. Mieti mitä se voisi olla: virkistävä kävelylenkki, kumppanin hemmottelu, ystävän tapaaminen, teatterikäynti, hieronta, virkistysmatka tai jotakin muuta, joka tuottaa sinulle iloa.

Joka tilanteessa ei kuitenkaan ole mahdollista antaa aikaa itselle. Siksi voit harjoitella ”oman itsen hoitamista arjen keskellä”. Kun tunnet itsesi stressaantuneeksi, sano hiljaa itsellesi esimerkiksi: Tämä on rankkaa juuri nyt. On ihan luonnollista tuntea itsensä stressaantuneeksi tässä tilanteessa. Ota iisisti, kaikki järjestyy.

Jos sinun on vaikea kohdella itseäsi hyväksyvästi, voit aloittaa miettimällä, mitä sanoisit ystävällesi, joka on samassa tilanteessa, kuten Seija aiemmassa esimerkissä? Kohtele itseäsi niin kuin kohtelisit parasta ystävääsi.

Kokeile suhtautua itseesi kuin läheiseen ystävään ja katso, mitä siitä seuraa. Voit kirjoittaa pohdintojasi myös päiväkirjaan.